Reorganiseren een vak apart!

blog-reorganisatie

Reorganisaties bij de politie, de belastingdienst of in de gezondheidszorg. Zomaar een paar voorbeelden die niemand gemist kan hebben. Maar ook kleinere bedrijven reorganiseren volop. Vanaf 2008 zijn er in de metaalsector duizenden banen verloren gegaan als gevolg van de recessie. Zonder uitzondering zijn het intensieve en vaak emotionele trajecten.

Tenenkrommend

Verlopen reorganisaties vlekkeloos? Zeker niet. De logge, autoritaire manier waarop de reorganisatie  ingezet wordt is vaak tenenkrommend. Het moet snel, de druk van bovenaf is groot, er is geen duidelijke visie en de korte termijn gedachte overheerst. Managers gaan drammen en de medewerkers haken af. Ze schieten in de weerstand of trekken zich terug.

Het azuurblauwe zee-scenario

In het gunstige geval worden de medewerkers vanaf het begin goed geïnformeerd. Of nog beter, kunnen ze inbreng leveren bij verbeterprocessen. In het gunstige geval is ook de Ondernemingsraad al vanaf het begin van de plannen betrokken en hebben ze een adviesaanvraag ontvangen met relevante stukken ter beoordeling. De HR afdeling heeft vanzelfsprekend alle ken- en stuurgetallen die nodig zijn en is goed op de hoogte van de Wet Flex en Zekerheid en reorganisatietrajecten.

In dit scenario begrijpen de medewerkers volkomen dat deze reorganisatie nodig is en de boventalligen zoeken zonder morren ander werk.  In dit geval zou ik zeggen: gefeliciteerd met het vlekkeloos verlopen reorganisatietraject!!

De weerbarstige praktijk

Helaas; In de praktijk is er een hoop gedoe. Het is een verandertraject die veel kennis vraagt. Medewerkers zijn onzeker en er heerst onbegrip en wantrouwen.

Juridische adviseurs, HR-managers, bedrijfseconomen en OR-adviseurs worden ingezet of aangesteld als externe deskundigen.  Allemaal erg goed in hun vak, maar helaas veelal geen ervaring met reorganisatietrajecten. Diverse stakeholders met verschillende belangen vragen om aandacht. Een jurist die geen ervaring heeft met vakbonden of medezeggenschap en geen affiniteit heeft met medewerkers? Het werkt soms belemmerend en vertragend.

Adviseur met reorganisatie-ervaring

Hoewel er geen succesformule bestaat, is het zeker verstandig een ervaringsdeskundige in te zetten.  Iemand die kijk heeft op de verschillende processen en kennis heeft in de volle breedte. Mijn praktijkervaring als vakbondsbestuurder bij vele reorganisaties zet ik graag in. Ik sta voor een realistisch reorganisatieplan, een duidelijke koers en de juiste stap op het juiste moment. Reorganiseren is een vak apart!

Jeanette Brouwer, heeft veel reorganisaties begeleid in zowel de private- als de publieke sector. Ze heeft een academische opleiding verandermanagement en een groot netwerk voor specialistische vragen. Na haar vakbondsloopbaan is ze als zelfstandig adviseur begonnen. Voor OR, HR of management geeft ze de workshop “de kunst van reorganiseren”.

 

Facebooktwitterlinkedinmail
Getagd met

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.