Spreken voor publiek

Klamme handen en slapeloze nachten voor een presentatie? Angst voor een black-out? Veel mensen herkennen de symptomen. Een grote angst om in een zaal voor mensen iets te moeten vertellen. Het gemakkelijkste advies zou zijn: gewoon niet doen! Maar soms hoort het bij de functie. De directeur die medewerkers toespreekt, de partijvoorzitter, of de wetenschapper die de onderzoeksresultaten kenbaar maakt.

Foto Spreken voor publiek

Presenteren is een kunst

Te vaak zijn presentaties langdradig en saai. Met een beetje pech raast de spreker als een monotone stoomlocomotief door het verhaal. Als iemand echt niet geschikt is voor de presentatie, kies dan voor een ander. Is het echt nodig dat de directeur dat praatje houdt? Soms werkt het goed om een interviewer in te schakelen. De interviewer zorgt voor de juiste vragen en stuurt bij als het nodig is. Mocht het presenteren  een belangrijk onderdeel van de functie zijn, dan is een training aan te raden.

Voorbereiding

Spreken met kennis van zaken is essentieel. Bereid  je voor op eventuele vragen. Schrijf een presentatie die past bij de luisteraar. De financieel directeur die het heeft over EBITDA en solvabiliteit voor de medewerkers in de detailhandel, slaat de plank mis. Het publiek (de doelgroep) heeft een ander kennisniveau.  Het gebruik van vakjargon is voor deze groep onbegrijpelijk.  Een luchtiger presentatie, passend bij hun belevingswereld, zou beter werken.

De opbouw van de presentatie is zeker zo belangrijk. Die is afhankelijk van het doel. Wil je informeren, adviseren of bijvoorbeeld  aanzetten tot actie? Zet voorafgaand aan jouw verhaal de steekwoorden op papier of gebruik de power point voor de rode draad (niet teveel sheets en niet teveel tekst per dia overigens). Tijdens een presentatie wil je de aandacht vasthouden. Houdt het kort. Na 20 minuten is het echt gedaan met de concentratie.

Vaardigheden

Probeer te letten op je stemgebruik. Varieer in hoogte maar ook in volume om je woorden kracht bij te zetten. Voor extra impact kan een korte stilte goed werken. Ook humor doet wonderen, juist bij de meest taaie onderwerpen. Ondanks alle goedbedoelde tips en adviezen: blijf bij jezelf. Maak geen grappen die  die niet bij je passen. De stilte die valt als er niemand lacht……

Tot slot: vanaf een papier oplezen of uit het hoofd leren van de tekst is dodelijk. Niet doen! De spreker mist de interactie met de luisteraar en pakt signalen niet op.

Training

Oefening baart kunst. Door voor de spiegel te oefenen, tips te krijgen en feedback te ontvangen. Kijk eens op youtube naar filmpjes van “ TED-talks”. Dit zijn inspirerende talks waar je veel van kunt leren. Daarnaast kun je mij bellen voor advies. Desgewenst verzorg ik In-company-trainingen. In het najaar organiseer ik weer een trainingsdag in Zuidwolde (Drenthe). Meer informatie? www.jeanettebrouwer.nl, 06-29462232.

LOGO JB Presentatie

Facebooktwitterlinkedinmail
Getagd met , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.